PKD

Een echobeeld van PKD verkregen van Dierenarts Specialist Hans Garretsen van de Specialistische Dierenkliniek Utrecht

PKD is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease. Het is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt, ook wel polycystische nierziekte genoemd.

Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Deze cystes verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie minder zal worden. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.

Klachten ontstaan dan ook meestal pas op latere leeftijd. Gemiddeld pas rond de 6-7 jaar komen de eerste klachten van nierproblemen naar voren.

Waarom moet er getest worden op PKD?

PKD is een gevaarlijke ziekte. Doordat de ziekte pas na jaren aan het licht komt is het van belang om de ziekte al in een vroeg stadium aan te tonen, zodat er met deze pkd-positieve dieren niet wordt gefokt! Als er niet op getest wordt kan een PKD-lijder al meerdere generaties verwekt hebben voordat de ziekte zich openbaart. Het is dus van groot belang dat de ziekte door alle katteneigenaren die willen fokken onderkend en onderzocht wordt om de ziekte een halt toe te roepen.

Hoe wordt PKD gediagnostiseerd?

Met behulp van een echo is de diagnose in een vroeg stadium te stellen. De holtes worden zichtbaar door dit onderzoek.

De minimum leeftijd waarop een echo redelijk betrouwbaar is, is 6 maanden. Laat men de kat eerder testen, het kan vanaf 8-9 weken leeftijd, dan kan een vals-negatieve uitslag gevonden worden en moet het onderzoek op een leeftijd van 6 maanden herhaald worden. Hoe ouder de kat is als deze getest wordt hoe betrouwbaarder de uitslag is. Het onderzoek moet maar 1 maal uitgevoerd worden. Als de test laat genoeg genomen wordt, weet men zeker dat de poes/kater negatief is.

Een echobeeld van PKD verkregen van Dierenarts Specialist Hans Garretsen van de Specialistische Dierenkliniek Utrecht Een echobeeld van PKD verkregen van Dierenarts Specialist Hans Garretsen van de Specialistische Dierenkliniek Utrecht