Gezondheid

U kan pas een zieke kat herkennen als je het gedrag en uiterlijk van je gezonde kat kent. Zorg dus allereerst dat je vertrouwd bent met je gezonde poes.

Eerst en vooral moet je zorgen voor gezonde voeding. Wij gebruiken verschillende soorten bv Iams, Royal Cannin en Science Plan. De hele dag zijn er harde brokken beschikbaar en eenmaal per dag krijgen de poezen een schoteltje zachte voeding. Daarbij moet er altijd vers water beschikbaar zijn. Dit moet dus zeker elke dag ververst worden. Melk geven we niet omdat katten de lactose niet goed kunnen verteren en dit bijgevolg diarree kan veroorzaken. Voeding van tafel krijgen de katten bij ons niet omdat het doodgewoon niet gezond is voor hen. We geven onze Brits Korthaar katten af & toe vers gemalen vlees van het merk Darf. Dit kopen we bij Primal Dog Food in Genk.

De vacht van een Brit heeft niet veel verzorging nodig. Het is een korte dichte vacht. Je kan de poezen af en toe eens borstelen, want dat hebben ze meestal wel graag. De vacht is normaal glanzend en zacht. Wordt ze ruwer, stugger en minder glanzend, zijn er kale plekken, dan kan het zijn dat je dier ziek is of stress heeft... of dat ze de verkeerde voeding krijgt. Heeft u toch hulp nodig bij de verzorging van de vacht, ga dan langs bij een katvriendelijke trimmer, bijvoorbeeld Kat & Kuren!

De oogjes moeten proper zijn. Dat wil zeggen dat er geen etter mag inzitten, ze moeten helder en vochtig zijn en het derde ooglid mag je niet zien. Is dit wel zo, dan voelt de kat zich niet goed of is ze echt ziek. Een dierenarts raadplegen is dan aan te raden.

De oren van de poes blijven normaal vanzelf proper. Zijn deze toch erg vuil, laat er dan de dierenarts naar kijken.

De neus moet vochtig en schoon zijn. Abnormaal zijn korstjes of afscheiding.

De zindelijke kat doet normaal haar behoefte op de kattenbak. De stoelgang mag niet te plat zijn, maar je moet proberen achterhalen of de kat wel elke dag gaat. De kattenbak elke dag verversen is dus zeker nodig. Wanneer de poes toch plattere stoelgang heeft, kan het aan de voeding liggen, maar ze kan ziek zijn. Controleer de koorts dan eens. Die moet normaal tussen de 38 en de 39 graden celcius zijn. Is die hoger, dan is de poes ziek. Het is aan te raden de kat regelmatig te ontwormen, maar niet te veel. Als ze geen prooien te pakken krijgt of eten krijgt van tafel, is 1 keer per jaar voldoende. Wanneer u de kat vers gemalen vlees geeft, is het aan te raden regelmatiger te ontwormen.

De nagels moeten niet verzorgd worden. De katten scherpen deze zelf aan bv een krabpaal. Zorg steeds dat je zo één in huis hebt zodat de kat dit niet aan je meubels gaat doen. Nagels worden soms geknipt voor een dekking of voor een controle bij de dierenarts, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Ontklauwen is bij wet verboden en bovendien zeer pijnlijk voor de poes!

Je kan naar het tandvlees kijken van de kat. Dit moet mooi roze zijn. De tanden moeten schoon en wit zijn. Ziet het tandvlees bleek of vermoed je dat je kat slechte tanden heeft, ga dan naar de dierenarts.

Het gedrag is een belangrijke parameter! Zie je veranderingen in eet- of kattenbakgewoonten of in stemgebruik, dan kan het best zijn dat je kat zich niet goed voelt of ziek is.

Laat je dier elk jaar controleren door een dierenarts. Die geeft dan de nodige inentingen en ziet direct of je kat in orde is.

Laat je kat plezier hebben, zorg dat ze zich niet verveelt. Geef haar/hem speelgoed, een krabpaal, knusse plaatsjes waar ze ongestoord kan slapen en ruimte heeft voor voldoende beweging. Katten zijn verzot op zonnige plekjes, maar gevaarlijke plaatsen trekken hen soms aan! De wasmachine of droogkast met pasgewassen linnen bijvoorbeeld kunnen de meesten niet weerstaan... Pas dus goed op vooraleer je zo'n machine aanzet, zeker als je kittens in huis hebt. Elektrische kabels worden door kittens soms ook als speelgoed gebruikt. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor hen! Laat hen er niet aan knabbelen, want voor je het weet krijgen ze een schok!

Kinderen kunnen heel goede maatjes zijn met katten. Laat hen echter als ze klein zijn, niet alleen met je dier. Kinderen zijn dikwijls dolenthousiast en de kat kan soms raar uithalen. Niet elke kat is dezelfde. De ene kan de drukte verdragen, de andere zondert zich af bij kindergeweld. Leer kinderen de kat respecteren, zo voorkom je onnodig leed zowel bij dier als kind.

Maar vooral: geniet van je kat. Geef ze liefde en je zal zien: je krijgt er hopen terug!