Gezondheid

U kan pas een zieke kat herkennen als je het gedrag en uiterlijk van je gezonde kat kent. Zorg dus allereerst dat je vertrouwd bent met je gezonde poes.

Eerst en vooral moet je zorgen voor gezonde voeding. Wij gebruiken verschillende soorten bv Iams, Royal Cannin en Science Plan. De hele dag zijn er harde brokken beschikbaar en eenmaal per dag krijgen de poezen een schoteltje zachte voeding. Daarbij moet er altijd vers water beschikbaar zijn. Dit moet dus zeker elke dag ververst worden. Melk geven wij niet omdat katten lactose niet goed kunnen verteren en dit dus diarree kan veroorzaken. Voeding van tafel krijgen de katten bij ons ook niet. Ten eerste omdat ze dit ook niet gewoon zouden worden, maar ook omdat het niet echt gezond is voor hen.

De vacht van een scottish fold heeft niet veel verzorging nodig. Het is een korte dichte vacht. Je kan de poezen af en toe een borstelen, want dat hebben ze meestal wel graag. De vacht is normaal glanzend en zacht. Wordt ze ruwer, stugger en minder glanzend, zijn er kale plekken, dan kan het zijn dat je dier ziek is of stress heeft... of dat ze de verkeerde voeding krijgt. Zo had één van onze katers ooit een klein kaal plekje op zijn neus en dit bleek een huidschimmel te zijn die katrienewiel veroorzaakt.

De oogjes moeten proper zijn. Dat wil zeggen dat er geen etter mag inzitten, ze moeten helder en vochtig zijn en het derde ooglid mag je niet zien. Is dit wel zo, dan voelt de kat zich niet goed of is ze echt ziek. Een dierenarts raadplegen is dan aan te raden.

De oren van de poes blijven normaal vanzelf proper, zijn deze toch erg vuil, laat er dan de dierenarts naar kijken.

De neus moet vochtig en schoon zijn. Abnormaal zijn korstjes of afscheiding.

De zindelijke kat doet normaal haar behoefte op de kattenbak. De stoelgang mag niet te plat zijn, maar je moet ook proberen achterhalen of de kat wel elke dag gaat. De kattenbak elke dag verversen is dus zeker nodig. Wanneer de poes toch plattere stoelgang heeft, kan het aan de voeding liggen, maar ze kan ook ziek zijn. Controleer de koorts dan eens. Die moet normaal tussen de 38 en de 39 graden celcius zijn. Is die hoger, dan is de poes ziek. Het is ook aan te raden de kat regelmatig te ontwormen. Ook niet te veel natuurlijk.

De nagels moeten niet verzorgd worden. De katten scherpen deze zelf aan bv een krabpaal. Zorg dus steeds dat je zo één in huis hebt, zodat de kat dit niet aan je meubels gaat doen. Nagels worden soms geknipt voor een dekking of voor een controle bij de dierenarts, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Ontklauwen is bij wet verboden en bovendien zeer pijnlijk voor de poes!

Je kan ook naar het tandvlees kijken van de kat. Dit moet mooi roze zijn. De tanden moeten schoon en wit zijn. Ziet het tandvlees bleek of vermoed je dat je kat slechte tanden heeft, ga dan ook naar de dierenarts.

Ook het gedrag is een belangrijke parameter! Zie je veranderingen in eet- of kattenbakgewoonten of in stemgebruik, dan kan het best zijn dat je kat zich niet goed voelt of ziek is.

Laat je dier ook elk jaar controleren door een dierenarts. Die geeft dan de nodige inentingen en ziet direct of je kat in orde is.

Laat je kat plezier hebben, zorg dat ze zich niet verveelt. Geef haar/hem speelgoed, een krabpaal, knusse plaatsjes waar ze ongestoord kan slapen en ruimte voor voldoende beweging. Katten zijn verzot op zonnige plekjes, maar ook gevaarlijke plaatsen trekken hen soms aan! De wasmachine of droogkast met pasgewassen linnen bijvoorbeeld kunnen de meesten niet weerstaan... Pas dus goed op vooraleer je zo'n machine aanzet, zeker als je kittens in huis hebt. Elektrische kabels worden door kittens soms ook als speelgoed gebruikt. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor hen! Laat hen er niet aan knabbelen, want voor je het weet krijgen ze een schok!

Kinderen kunnen heel goede maatjes zijn met katten. Laat hen echter als ze klein zijn, niet alleen met je dier. Kinderen zijn dikwijls dolenthousiast en de kat kan soms raar uithalen. En niet elke kat is natuurlijk hetzelfde. De ene kan de drukte verdragen, de andere zondert zich af bij kindergeweld. Leer kinderen de kat respecteren, zo voorkom je onnodig leed zowel bij dier als kind.

Maar vooral: geniet van je kat. Geef ze liefde en je zal zien: je krijgt er hopen terug!